Era e Keqe e Gojës dhe Era e Keqe e Frymës

  Foetor Ex Oris (Era e Keqe e Gojës)

  Në praktikën e përditshme të Mjekut Gastrolog janë të shumta rastet e pacientëve që ankohen për erën e keqe të gojës. Disa prej shkaqeve të saj janë:

 • Sëmundje të dhëmbëve.
 • Sëmundje të mishrave të dhëmbëve.
 • Mbetjet ushqimore në hapësirat midis dhëmbëve nga pastrimi jo i mirë i tyre.
 • Duhanpirja.
 • Konsumimi i ushqimeve që mbajnë erë të rëndë, si qepa e hudhra.
 • Infeksione të ndryshme bakteriale të fytit dhe hundës.
 • Sëmundje të gjëndrave të pështymës.
 • Disa lloje medikamentesh që si efekt anësor kanë tharjen e pështymës.
 • Sëmundje tumorale.
 • Sëmundje psikiatrike.
 • Sëmundje neurologjike.

 • Halitosis (Era e Keqe e Frymës)

  Era e keqe e frymës ka shkaqe të ndryshme ku vlen të përmënden:

 • Sëmundje të ndryshme të mushkërive, të mëlçisë, dhe veshkave.
 • Diabeti.
 • Helmime me lëndë të ndryshme kimike (p.sh. Fosfori).
 • Sëmundje të traktit tretës:
  • Gastriti nga Helikobakter Pilori.
  • Divertikuj të Ezofagut.
  • Trupa të huaj në rrugët e sipërme të aparatit tretës.
  • Stenoza (Ngushtica) të rrugëve të sipërme të traktit tretës
  • Ileus (Bllokimi i zorrëve).

 • Jo gjithmonë është e thjeshtë për të përcaktuar shkakun e erës së keqe të gojës apo të frymës. Një ankesë e shpeshtë në të gjitha grupë moshat e cila dëmton cilësinë e jetës dhe që nuk duhet neglizhuar kurrsesi.


Diagnoza:

 • Vizitë Gastro-Hepatologjike.
 • Analiza te gjakut:
  • Gjak komplet.
  • Urinë komplet.
  • Funksioni Hepatik (i Mëlçisë): Bilirubinë Direkte, Bilirubinë Totale, SGOT, SGPT, ALP, PCR, LDH, GGT, Fibrinogjen, Albuminemi.
  • Funksioni Renal (i Veshkës): Azotemi, Kreatinemi.
  • Hekuri në gjak: Sideremi, Ferritinemi.
  • INR.
  • Glicemi.
  • Elektrolitet (Ca, K, Mg, Cl, Na).
 • Analiza Laboratorike në feçe:
 • Analiza të tjera Bakteriologjike:
  • Kulturë fyti për Kandida.
  • Kulturë fyti për Koke.
 • Ekografi Abdominale.
 • Radiografi e Toraksit (Kraharorit).
 • Gastroskopi.

Parandalimi:

 • Higjiena e pastër e gojës.
 • Shmangia e ushqimeve që shkaktojnë erë të keqe të gojës.
 • Vizita Gastro-Hepatologjike.
 • Vizita Stomatologjike.


 • KUJDES! Teksti në këtë faqe është shkurtuar dhe thjeshtësuar për t'u bërë më i kuptueshem nga pacienti mesatar. Ai ka si qëllim informimin e publikut dhe nuk duhet në asnjë mënyrë të zëvendësojë konsultat mjekësore të specializuara.