Ulçera e Stomakut dhe Duodenit


Ulçerat peptike janë defekte ose dëmtime të mukozës së Duodenit (pjesa fillestare e zorrës së hollë) ose të Stomakut. Ato zhvillohen zakonisht kur mukoza nuk është më në gjëndje të mbrohet nga dëmtimet agresive që shkakton acidi i stomakut. Ulçerat e duodenit janë më të shpeshta se ato të stomakut. Ulçerat e Ezofagut janë dhe me të rralla krahasuar me ato të duodenit e stomakut.

Disa nga shkaqet kryesore të ulçerave janë:

 • Helikobakter Pilori.
 • Holluesit e gjakut si Aspirina dhe medikamente që përdoren kryesisht si qetësues të dhimbjes (Ibuprofen, Naproksen, Voltaren etj).
 • Stresi psikologjik dhe situata të veçanta të stresit si operacionet, traumat, djegiet etj.
 • Gastriti kronik i patrajtuar.
 • Prodhimi i lartë i acidit të stomakut.
 • Konsumi i tepruar i ushqimeve të skuqura, i atyre “fast-food”, dhe i atyre me shumë yndyrë.
 • Konsumimi i duhanit, kafes dhe alkoolit janë faktorë që rëndojnë ecurinë e sëmundjes.

Ankesat:

 • Dhimbje në mesin e pjesës së sipërme të barkut – në lukth – e lidhur ose jo me marrjen e ushqimit në varësi të llojit të ulçerës.
 • Dhimbje periodike – në sezone apo periudha të caktuara.
 • Dhimbje ritmike – në orare të caktuara të ditës apo natës.
 • Urth.
 • Intolerancë ndaj disa lloj ushqimesh.
 • Ndjesi e të vjellit.
 • Të vjella (në rast ndërlikimesh edhe me gjak).
 • Rënie në peshë.

Diagnoza:

 • Gastroskopia me ose pa biopsi – ekzaminimi më i saktë për të parë nga afër ezofagun, stomakun, dhe duodenin.
 • Ekografia abdominal – për të përjashtuar patologji të organeve përreth stomakut të cilat mund të kenë ankesa të njëjta.
 • Transformimi në kancer.
 • Analiza laboratorike:
  • Gjak komplet, Ferritinemi – për të parë nëse ka anemi.
  • Antigeni Fekal për Helikobakter Pilori.
  • Feçe Parazit.

Trajtimi:

 • Me medikamente që frenojnë (PPI) ose reduktojnë (anti H2) prodhimin e acidit të stomakut.
 • Me medikamente që neutralizojnë lëngjet e duodenit, të cilat refluktojnë/kthehen në stomak.
 • Me medikamente prokinetike për të rregulluar lëvizshmërinë e pjesës së sipërme të tubit tretës.
 • Me medikamente antispastike nëse dhimbjet janë spastike.
 • Me antibiotikë nëse është vërtetuar prania e Helikobakter Pilorit.

 • Kujdes!!! Në raste neglizhence në trajtim nga ana e pacientit, sëmundja ulçeroze shkon drejt komplikacioneve të tilla si:
 • Hemorragjia e shoqëruar në disa raste me anemi të rëndë.
 • Stenoza (ngushtica, pengesa).
 • Perforacioni (çarja, plasaritja) e “murit” të stomakut ose duodenit. Probleme të cilat kërkojnë ndërhyrje kirurgjikale.

Trajtimi i kujdesshëm dhe në kohë i ulçerës mund t’i parandalojë këto komplikacione. Në asnjë rast nuk duhet neglizhuar evitimi i stresit, ushqyerja e shëndetshme, evitimi i medikamenteve kundra dhimbjes të përmendura më lart.

Kujdes!!! Të vjellat me gjak të kuq të pastër, ato të ngjashme në përbërje me llumin e kafesë dhe/ose jashtëqitja me ngjyrë të zezë janë indikacione për një komplikacion serioz të ulçerës dhe paraqitja tek mjeku gastrolog duhet bërë në mënyrë urgjente.

Parandalimi:

 • Ushqimi në mënyrë të kujdeshme dhe joabuzive është thelbësor në parandalimin e të gjitha sëmundjeve të stomakut.
 • Konsultat me mjekun gastrolog që në momentet e para të ankesave është gjithashtu thelbësore për të evituar përshkallëzimin e sëmundjeve të stomakut. Personat që kanë histori familjare me të sëmurë ulçeroz duhet të jenë akoma më të kujdesshëm në këtë pikë.
 • Marrja pa kriter e medikamentve që përdoren për hollimin e gjakut dhe qetësuesëve të dhimbjes, mund të rrisë rrezikun e prekjes nga sëmundjet e stomakut.
 • Stresi është gjithashtu faktor madhor rreziku për të gjitha sëmundjet e tubit tretës, duke përfshirë këtu edhe sëmundjet ulçeroze.


 • KUJDES! Teksti në këtë faqe është shkurtuar dhe thjeshtësuar për t'u bërë më i kuptueshem nga pacienti mesatar. Ai ka si qëllim informimin e publikut dhe nuk duhet në asnjë mënyrë të zëvendësojë konsultat mjekësore të specializuara.