Produkte të freskëta apo të ngrira ,
cilat janë më të shëndetshme?

  Kur bëhet fjalë për frutat dhe perimet, shumë njerëz besojnë se e freskëta është më e mira. Por a është e vërtetë kjo?

  Sipas hulumtimeve të fundit nga Universiteti i Xhorxhias, si frutat e freskëta dhe ato të ngrira ruajnë përmbajtjen e tyre ushqyese.

  Studiuesit ekzaminuan përmbajtjen e lëndëve ushqyese (veçanërisht vitaminën C, provitamin A dhe vitaminën B) të 8 frutave dhe perimeve, përfshirë këtu edhe brokolin, spinaqin, boronicat dhe luleshtrydhet. Produktet u kategorizuan si të freskët, të ruajtura freskët (të ruajtur në frigorifer për 5 ditë) ose të ngrira.


  Blog

  Rezultatet treguan se nuk kishte ndonjë diferencë të konsiderueshme midis frutave dhe perimeve të freskëta dhe atyre të ngrira. Për më tepër, produktet e ngrira kishin ruajtur lëndët ushqyese më mirë se sa të freskëta, për vetë faktin se enzimat që prishin lëndët ushqyese të produkteve kishin ngrirë.

  Ne ju këshillojmë që produktet e freskëta të sezonit të jenë gjithmonë zgjedhja juaj e parë. Në pamundësi të sigurimit të tyre apo në rastin e produkteve jo-sezonale, patjetër të ngrirat janë zgjedhja më e mirë, dhe jo ruajta e produkteve për një kohë të gjatë e më pas konsumimi i tyre.

  Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, është e rekomandueshme që çdo ditë të konsumohen 2-3 racione fruta dhe 2-3 racione perime.