Fissura e kanalit anal (çarja e kanalit anal)


Fissura e Kanalit Anal është një çarje gjatësore e këtij kanali e cila në shumicën e rasteve ndodh në murin e pasëm të këtij kanali nga ana e kërbishtit.

Ankesat:

 • Dhimbje gjatë proçesit të jashtëqitjes, por edhe pas saj.
 • Konstipacion.
 • Fissurat mund të ndodhin edhe kur jashtëqitja është e thatë edhe kur është e qullët.
 • Jashtëqitje me gjak.
 • Jashtëqitjë në trashësinë e një lapsi (ndodh kur kanali anal është shumë i kontraktuar).

Trajtimi:

 • Vizitë Gastro-Hepatologjike.
 • Dietë ushqimore në mënyrë që proçesi i jashtëqitjes të realizohet lehtë, natyrshëm dhe pa sforcim.
 • Medikamente si:
  • Laksativë që merren nga goja.
  • Laksativë që merren nga kanali anal.
  • Qëtësues dhimbje që merren nga goja.
  • Qëtësues dhimbje që merren nga kanali anal.
 • Ndërhyrje kirurgjikale (kur sëmundja nuk përmirësohet nga mjekimi dhe rregjimi ushqimor).

Parandalimi:

 • Vizitë Gastro-Hepatologjike, me shfaqjet e para të ankesave, në mënyrë që sëmundja të kapet në stadet e para.
 • Të evitohet konstipacioni nëpërmjet dietës së pasur me zarzavate dhe fruta. • KUJDES! Teksti në këtë faqe është shkurtuar dhe thjeshtësuar për t'u bërë më i kuptueshem nga pacienti mesatar. Ai ka si qëllim informimin e publikut dhe nuk duhet në asnjë mënyrë të zëvendësojë konsultat mjekësore të specializuara.