Konstipacioni ose kapsllëku


Konstipacion mund të jetë:

 • Shpeshtësia e jashtëqitjes më pak se 3 herë në javë.
 • Kur jashtëqitja kryhet me vështirësi.
 • Kur jashtëqitja është në trajtë të fortë.
 • Kur ndjesia e mos zbrasjes së plotë të zorrës së trashë vazhdon edhe pas defekimit.
 • Kur përjetohet ndjesia e bllokimit të vrimës së jashtëqitjes.


 • Statistikisht:

  Rreth 20-30% e njerëzve mbi moshën 60 vjeç vuajnë nga konstipacioni.

 • Ky numër rritet me rritjen e moshës.
  • Konstipacioni është më i shpeshtë tek femrat se tek meshkujt; në raportin 2:1.
  • Duhet përmëndur se konstipacioni është një nga sëmundjet më të shpeshta në vëndet e industrializuara.

 • Konstipacioni kronik i zakonshëm është një çrregullim funksional (i palidhur me një sëmundje të caktuar). Për këtë lloj konstipacioni kemi këta faktorë rreziku:


 • Mënyrë jo e shëndetshme jetese:
  • Mungesa e aktivitetit fizik.
  • Konsumimi i pakët i lëngjeve.
  • Konsumimi i pakët zarzavateve dhe frutave.
 • Seksi femër.
 • Mosha mbi 60 vjeç.
 • Sindroma e Zorrës së Irrituar (Koliti Spastik).
 • Konstipacioni mund të shkaktohet edhe nga shkaqe të tjera. Disa prej tyre janë:
 • Konstipacioni kalimtar nga ndonjë sëmundje. Ky lloj konstipacioni shoqërohet zakonisht me:
  • Temperaturë.
  • Qëndrim në krevat.
  • Ndryshim të ushqimit.
 • Konstipacioni i influencuar nga medikamentet të tilla si:
  • Antidepresivët.
  • Antiparkinsonikët.
  • Kodeina.
  • Antikolinergjiket.
 • Konstipacioni i influencuar nga çrregullimet e elektroliteve. Të tilla si:
  • Hipokalemia – ulja e kaliumit në gjak.
  • Hiperkalçemia – rritja e kalçiumit në gjak.
 • Konstipacioni nga sëmundjet organike të zorrës. Të tilla si:
  • Adenoma – tumoret beninje.
  • Karcinoma – tumoret malinje.
  • Rektozele – zgjerim i 15cm i fundit të zorrës së trashë.
  • Divertikulitis – dalje, zgjerime si xhepa të zorrës.
  • Trupa të huaj në zorrë.
  • Hemorroide të dhimbshme.
  • Fissura – plasaritje të kanalit të jashtëqitjes.
  • Abscese – qelbëzime.
 • Konstipacioni nga shkaqe neurologjike. Të tilla si:
  • Sëmundja e Parkinsonit.
  • Skleroza Multiple.
  • Konstipacioni nga shkaqe endokrine. Të tilla si:
   • Hypotiroza – prodhimi i pakët i hormonit të tiroides.
   • Hyperparatiroidizmi – prodhimi i shtuar i hormonit të paratiroides.
   • Shtatëzania.


Diagnoza:

 • Vizitë Gastro-Hepatologjike.
 • Ekografi Abdominale.
 • Kolonoskopi. Këshillohet të kryhet sa më shpejtë kur pacienti shfaq këto simptoma:
  • Konstipacion akut.
  • Humbje në peshë.
  • Gjak në feçe.
  • Të vjella.
  • Ileus – bllokim të zorrës.
 • Tushe Rektale – ekzaminim me gisht i fundit të zorrës së trashë.
 • Analiza laboratorike :
  • Gjak Komplet.
  • Elektrolitet (Ca, K, Mg, Cl, Na).
  • TSH.
  • Markuesit Tumoralë: CEA, CA 19-9.
  • Feçe Gjak Okult.
 • Radiografi Abdominale
 • MR – Defekografi.
 • Manometria e Sfinkterit Anal – matja e presionit të kanalit të jashtëqitjes.


Trajtimi:

Mjekimi i konstipacionit është Shkakësor dhe Higjenodietetik:

 • Mjekimi shkakësor qëndron në trajtimin e shkakut të konstipacionit.
  • Mund të ketë origjinë nga trakti tretës ose nga sëmundje të tjera që nuk i takojnë zorrës.
  • Nga përdorimi i ushqimeve që shkaktojnë konstipacion
  • Nga përdorimi medikamenteve që shkaktojnë konstipacion
  • Marrja e laksativeve (medikamente për të lehtësuar kapsllëkun) duhet të kryhet vetëm për një kohë të shkurtër për shkak të efekteve anësore që ato kanë.
 • Mjekimi Higjenodietetik përfshin masa të përgjithshme. Duhet të merren në konsideratë:
  • Konsumi i dietës ushqimore të kuzhinës mesdhetare, e cila përmban:
   • Perime.
   • Fruta.
   • Lëngje të ndryshme, rreth 1.5 – 2 litra në ditë.
  • Lëvizje dhe aktivitet fizik çdo ditë.
  • Mos e shtyni në kohë proçesin e jashtëqitjes, bëjeni këtë proçes një ritual të përditshëm.


Parandalimi:

Konsumoni një dietë të shumëllojshme, të pasur me fruta, perime, fibra, dhe lëngje nga 1.5 deri në 2.5 litra në ditë.

 • Bëni kujdes me medikamentet që shkaktojnë konstipacion. Të tilla si:
  • Antidepresivët.
  • Antiparkinsonikët.
  • Kodeina.
  • Verapamili.
  • Antikolinergjiket.
 • Drejtohuni tek mjeku për të sqaruar në kohën e duhur shkakun e konstipacionit.
 • Diagnoza në kohën e duhur dhe mjekimi përkatës çon në shmangien e komplikacioneve si:


KUJDES! Teksti në këtë faqe është shkurtuar dhe thjeshtësuar për t'u bërë më i kuptueshem nga pacienti mesatar. Ai ka si qëllim informimin e publikut dhe nuk duhet në asnjë mënyrë të zëvendësojë konsultat mjekësore të specializuara.