Kanceri i Stomakut


Kanceri i stomakut lind nga rritja e pakontrolluar e qelizave të stomakut, degjenerimi dhe transformimi i tyre nga qeliza normale në qeliza tumorale.

Nga ana statistikore:

 • Kanceri i stomakut është kanceri malinj më i shpeshtë në botë (duke përfshirë këtu edhe Shqipërinë) dhe vdekshmëria nga ky lloj kanceri është shumë e lartë.
 • Për shkak se të prekurit nga ky lloj kanceri nuk paraqesin menjëherë simptoma specifike diagnostikimi ndodh me vonesë.
 • Mosha më e prekur nga kanceri i stomakut është mosha e tretë (mbi 50 vjeç). Më rrallë preken njerëzit në moshën e mesme dhe në përqindje fare të vogël të rinjtë dhe fëmijët.
 • Prodhimi i lartë i acidit të stomakut.
 • Konsumi i tepruar i ushqimeve të skuqura, i atyre “fast-food”, dhe i atyre me shumë yndyrë.

 • Shkaqet specifike të kancerit të stomakut nuk janë plotësisht të qarta. Gjithsesi njihen disa faktorë që rrisin rrezikun për të zhvilluar këtë lloj sëmundje. Ato mund të jenë:

 • Gastriti kronik nga Helikobakter Pilori.
 • Polipet e stomakut.
 • Sëmundje të tjera të stomakut.
 • Gastriti kronik atrofik.
 • Metaplazia intenstinale dhe displazia.
 • Anemia pernicioze.
 • Gastriti kronik hipertrofik.
 • Gjëndjet pas rezekimit ose heqjes së plotë/të pjesshme të stomakut.
 • Historia familjare.
 • Përdorimi në sasi të pakët i ushqimeve me prejardhje bimore dhe në sasi të shtuar i ushqimeve me prejardhje shtazore.
 • Konsumi i tepërt i Nitrozaminat, të cilat janë përbërje kimike që gjënden në ushqimet e kripura e të konservuara.
 • Duhani.
 • Alkooli.
 • Obeziteti.

Ankesat:

  Ankesat mund të jenë diskrete, atipike, të shpërndara, jo-specifike. I sëmuri mund të ketë dhimbje në pjesën e sipërme të barkut dhe/ose rënie nga pesha në mënyrë të menjëhershme. Ekziston edhe mundësia që i sëmuri të mos ketë asnjë lloj ankese. Gjithsesi, ka një sërë ankesash që janë më të zakonshme dhe që mjeku mund t’i lidhë me këtë sëmundje. Ato janë:

 • Shqetësime, ndjenjë parehatie në zonën e barkut.
 • Ngopje e shpejtë.
 • Vështirësi në gëlltitje.
 • Neveri ndaj mishit.
 • Të vjella.
 • Urth.
 • Humbje e oreksit.
 • Rënie nga pesha.
 • Lodhje e shpejtë kur kryen aktivitet të zakonshëm fizik.
 • Fryrje barku.

Diagnoza:

 • Vizitë Gastro-Hepatologjike.
 • Gastroskopia me Biopsi – ekzaminim përcaktues për diagnozën e kancerit të stomakut.
 • Ekografi Abdominale.
 • Analiza laboratorike:
  • Gjak komplet.
  • Ferritinemi.
  • Feçe Gjak Okult.
  • CEA..
  • AFP.
  • CA19-9.
 • CT e kraharorit dhe barkut.
 • Rezonanca Magnetike.
 • Kur të gjitha ekzaminimet e mësipërme nuk mjaftojnë për të vendosur diagnozën, atëherë kryhet Laparotomia ose hapja kirurgjikale e barkut.
 • Jetik është diagnostikimi herët i kësaj sëmundje.

Kujdes!!! Një nga shkaqet e anemisë është dhe kanceri i stomakut.


Trajtimi:

  Në varësi të stadit të sëmundjes:

 • Trajtimin endoskopik.
 • Ndërhyrje kirurgjikale.
 • Kimioterapi dhe/ose Radioterapi.
 • Qetësuesit e dhimbjes luajnë rol të madh në përmirësimin e cilësisë së jetës, në rastet kur sëmundja është tepër e avancuar dhe ndërhyrja kirurgjikale bëhet e parealizueshme.

 • Kujdes!!! Pacientët që i nënshtrohen ndërhyrjes kirurgjikale duhet të ndjekin me seriozitet këshillat e mjekut për mënyrën e ushqimit dhe duhet t’i nënshtrohen të kontrolleve rutinë laboratorike dhe instrumentale.


Parandalimi:

Si çdo lloj tjetër i kancerit edhe kanceri i stomakut është e vështirë të parandalohet. Por, diagnostikimi i tij në fazat fillestare mund të rezultojë thelbësor për të shpëtuar jetën. Gjithashtu, rregullimi i dietës ushqimore dhe mënyrës së jetesës ul rrezikun për t’u prekur nga kjo sëmundje.

Rekomandohet Vizitë Gastro-Hepatologjike dhe Feçe Gjak Okult për ata persona të cilët:

 • Rezultojnë me anemi.
 • Kanë të dhëna familjare për kancer të stomakut.
 • Janë mbi 40 vjeç.

 • Të evitohet:

 • Konsumi i tepërt i ushqimeve të konservuara.
 • Konsumi i tepërt i ushqimeve më shumë kripë.
 • Konsumi i tepërt i alkoolit.
 • Jeta sedentare ose joaktive.

 • Këshillohet:

 • Konsumi i përditshëm i zarzavateve.
 • Konsumi i përditshëm i frutave.


 • KUJDES! Teksti në këtë faqe është shkurtuar dhe thjeshtësuar për t'u bërë më i kuptueshem nga pacienti mesatar. Ai ka si qëllim informimin e publikut dhe nuk duhet në asnjë mënyrë të zëvendësojë konsultat mjekësore të specializuara.