Kanceri i Stomakut


Kanceri i stomakut lind nga rritja e pakontrolluar e qelizave të stomakut, degjenerimi dhe transformimi i tyre nga qeliza normale në qeliza tumorale.

Nga ana statistikore:

  • Kanceri i stomakut është kanceri malinj më i shpeshtë në botë (duke përfshirë këtu edhe Shqipërinë) dhe vdekshmëria nga ky lloj kanceri është shumë e lartë.
  • Për shkak se të prekurit nga ky lloj kanceri nuk paraqesin menjëherë simptoma specifike diagnostikimi ndodh me vonesë.
  • Mosha më e prekur nga kanceri i stomakut është mosha e tretë (mbi 50 vjeç). Më rrallë preken njerëzit në moshën e mesme dhe në përqindje fare të vogël të rinjtë dhe fëmijët.
  • Prodhimi i lartë i acidit të stomakut.
  • Konsumi i tepruar i ushqimeve të skuqura, i atyre “fast-food”, dhe i atyre me shumë yndyrë.

  • Shkaqet specifike të kancerit të stomakut nuk janë plotësisht të qarta. Gjithsesi njihen disa faktorë që rrisin rrezikun për të zhvilluar këtë lloj sëmundje. Ato mund të jenë:

  • Gastriti kronik nga Helikobakter Pilori.
  • Polipet e stomakut.
  • Sëmundje të tjera të stomakut.
  • Gastriti kronik atrofik.
  • Metaplazia intenstinale dhe displazia.
  • Anemia pernicioze.
  • Gastriti kronik hipertrofik.
  • Gjëndjet pas rezekimit ose heqjes së plotë/të pjesshme të stomakut.
  • Historia familjare.
  • Përdorimi në sasi të pakët i ushqimeve me prejardhje bimore dhe në sasi të shtuar i ushqimeve me prejardhje shtazore.
  • Konsumi i tepërt i Nitrozaminat, të cilat janë përbërje kimike që gjënden në ushqimet e kripura e të konservuara.
  • Duhani.
  • Alkooli.
  • Obeziteti.

Ankesat:

    Ankesat mund të jenë diskrete, atipike, të shpërndara, jo-specifike. I sëmuri mund të ketë dhimbje në pjesën e sipërme të barkut dhe/ose rënie nga pesha në mënyrë të menjëhershme. Ekziston edhe mundësia që i sëmuri të mos ketë asnjë lloj ankese. Gjithsesi, ka një sërë ankesash që janë më të zakonshme dhe që mjeku mund t’i lidhë me këtë sëmundje. Ato janë:

  • Shqetësime, ndjenjë parehatie në zonën e barkut.
  • Ngopje e shpejtë.
  • Vështirësi në gëlltitje.
  • Neveri ndaj mishit.
  • Të vjella.
  • Urth.
  • Humbje e oreksit.
  • Rënie nga pesha.
  • Lodhje e shpejtë kur kryen aktivitet të zakonshëm fizik.
  • Fryrje barku.

Diagnoza:

  • Vizitë Gastro-Hepatologjike.
  • Gastroskopia me Biopsi – ekzaminim përcaktues për diagnozën e kancerit të stomakut.
  • Ekografi Abdominale.
  • Analiza laboratorike:
    • Gjak komplet.
    • Ferritinemi.
    • Feçe Gjak Okult.
    • CEA..
    • AFP.
    • CA19-9.
  • CT e kraharorit dhe barkut.
  • Rezonanca Magnetike.
  • Kur të gjitha ekzaminimet e mësipërme nuk mjaftojnë për të vendosur diagnozën, atëherë kryhet Laparotomia ose hapja kirurgjikale e barkut.
  • Jetik është diagnostikimi herët i kësaj sëmundje.

Kujdes!!! Një nga shkaqet e anemisë është dhe kanceri i stomakut.


Trajtimi:

    Në varësi të stadit të sëmundjes:

  • Trajtimin endoskopik.
  • Ndërhyrje kirurgjikale.
  • Kimioterapi dhe/ose Radioterapi.
  • Qetësuesit e dhimbjes luajnë rol të madh në përmirësimin e cilësisë së jetës, në rastet kur sëmundja është tepër e avancuar dhe ndërhyrja kirurgjikale bëhet e parealizueshme.

  • Kujdes!!! Pacientët që i nënshtrohen ndërhyrjes kirurgjikale duhet të ndjekin me seriozitet këshillat e mjekut për mënyrën e ushqimit dhe duhet t’i nënshtrohen të kontrolleve rutinë laboratorike dhe instrumentale.


Parandalimi:

Si çdo lloj tjetër i kancerit edhe kanceri i stomakut është e vështirë të parandalohet. Por, diagnostikimi i tij në fazat fillestare mund të rezultojë thelbësor për të shpëtuar jetën. Gjithashtu, rregullimi i dietës ushqimore dhe mënyrës së jetesës ul rrezikun për t’u prekur nga kjo sëmundje.

Rekomandohet Vizitë Gastro-Hepatologjike dhe Feçe Gjak Okult për ata persona të cilët:

  • Rezultojnë me anemi.
  • Kanë të dhëna familjare për kancer të stomakut.
  • Janë mbi 40 vjeç.

  • Të evitohet:

  • Konsumi i tepërt i ushqimeve të konservuara.
  • Konsumi i tepërt i ushqimeve më shumë kripë.
  • Konsumi i tepërt i alkoolit.
  • Jeta sedentare ose joaktive.

  • Këshillohet:

  • Konsumi i përditshëm i zarzavateve.
  • Konsumi i përditshëm i frutave.


  • KUJDES! Teksti në këtë faqe është shkurtuar dhe thjeshtësuar për t'u bërë më i kuptueshem nga pacienti mesatar. Ai ka si qëllim informimin e publikut dhe nuk duhet në asnjë mënyrë të zëvendësojë konsultat mjekësore të specializuara.