Hepatosteatoza joetilike


Hepatosteatoze Joetilike quhet dhjamosja e mëlçisë tek personat që nuk konsumojnë alkool. Steatohepatitis Joetilik është një inflamacion (pezmatim, vuajtje e mëlçisë) në kuadrin e një dhjamosje të melçisë tek një person që nuk konsumon alkool.

Shkaqet e kësaj sëmundje nuk vijnë nga alkooli por nga shkaqe të tjera. Disa prej tyra janë:

 • Diabeti Mellitus Tip II (sëmundja e sheqerit)
 • Medikamente si:
  • Amiodaroni.
  • Glukokortikoidet.
  • Estrogjenet.
 • Mbipesha.
 • Obeziteti – personat obez kanë risk shumë më të lartë për të pasur dhjamosje të mëlçisë.

 • Pamja mikroskopike e mëlçisë (ndryshimet që pësojnë qelizat e saj) janë të njëjta në të dyja rastet si në Steatohepatitin Etilik dhe atë Jo Etilik.


Ankesat:

 • Pacientët që vuajnë vetëm nga dhjamosja e mëlçisë mund të mos kenë ankesa.
 • Në 50% të rasteve mund të kenë ankesa jo specifike, si:
  • Ndjesi pa rehatie.
  • Fryrje.
  • Ndjesi e shtypjes në bark.
  • Ndjesi e të vjellit.
  • Fryrje barku.

Diagnoza:

 • Vizitë Gastro-Hepatologjike.
 • Ekografi Abdominale.
 • Analizat laboratorike:
  • Gjak komplet.
  • Bilirubinë Direkte/Totale, GGT, SGPT, SGOT, ALP.
  • Lipidograma.
  • Azotemi, Kreatinemi.
  • INR.
  • Glicemi.
  • Proteina totale.
  • Fibrinogjen.
  • Albuminemi.
  • Sideremi, Ferritinemi.
  • LDH.
  • AgHBs, AntiHCV.
 • Elastografia.
 • Biopsia e mëlçisë (e cila kërkohet nga mjeku vetëm në rastet e përparimit të sëmundjes në Fibrozë ose Cirrozë të Mëlçisë).

Trajtimi:

Mjeku gjykon për dhënien ose jo të medikamenteve në përputhje me rezultatet e ekzaminimeve të mësipërme.


Parandalimi:

 • Konsulta tek mjeku Gastrolog për ata persona që janë mbipeshë pavarësisht mungesës së ankesave.
 • Pakësimi ose eliminimi i alkoolit.
 • Të sëmurët me Diabet duhet ta mbajnë sëmundjen nën kontroll.
 • Rënia nga pesha për personat mbipeshë ose obezë, është thelbësore.
 • Aktiviteti fizik i përditshëm është shumë i rëndësishëm.
 • Mbajtja e një diete ushqimore të ekuilibruar ndihmon, si për çdo sëmundje tjetër.
 • Konsulta tek mjeku për medikamentet e ndryshme që mund të merrni për sëmundje të tjera. • KUJDES! Teksti në këtë faqe është shkurtuar dhe thjeshtësuar për t'u bërë më i kuptueshem nga pacienti mesatar. Ai ka si qëllim informimin e publikut dhe nuk duhet në asnjë mënyrë të zëvendësojë konsultat mjekësore të specializuara.