Fryrja e barkut (Meteorizmi)


Fryrja e barkut ose Meteorizmi është ndjesia objektive apo subjektive e rritjes së vëllimit të gazrave në zonën e barkut, rritjes së lëvizshmërisë, gurgullimave, zhurmave në zorrë si edhe e nxjerrjes së këtyre gazrave nga vrima e jashtëqitjes.

99% i të gjithë vëllimit të gazrave në stomak dhe në zorrë përbëhet nga 5 gazra pa erë:

 • Nitrogjeni (N2)
 • Oksigjeni (O2)
 • Dioksidi i karbonit (CO2)
 • Hidrogjeni (H2)
 • Metani (CH4)

Era e keqe e përmbajtjes së këtyre gazrave, vjen nga fermentimi i proteinave të pathithura, që kanë sasi minimale të sulfiteve të hidrogjenit (H2S), amoniakut (NH3), indolit, skatolit, fenolit dhe acideve yndyrore të avullueshëm.

Në zorrën e trashë, prodhimi i gazrave me erë të keqe shtohet akoma më tepër për shkak të përfshirjes së proceseve bakteriale dhe enzimatike në tretjen e karbohidrateve. Sasia e gazit të prodhuar varet nga sasia e karbohidrateve të pazbërthyera dhe nga lloji i dietës.

Disa nga shkaqet kryesore të shtimit të gazrave në stomak dhe në zorrë që lidhen kryesisht me dietën dhe me mënyrën e jetesës janë:

 • Futja e ajrit nëpërmjet gojës. Sasia e ajrit, që futet çdo ditë në stomakun tonë është afërsisht 2 deri në 3ml ajër për çdo gëlltitje dhe 1 deri në 2 ml ajër për çdo frymëmarrje të thellë.
 • Futja e ajrit nëpërmjet ushqimeve dhe pijeve, që përmbajnë ajër si, për shembull, kremrat e rrahura apo pijet me gaz.
 • Shtimi i sekrecioneve të pështymës si pasojë e përdorimit të çamçakëzit.
 • Traditat e varfra dietike të pasura me ushqime të procesuara dhe të konservuara.
 • Konsumimi i shpejtë i ushqimeve dhe i lëngjeve.
 • Konsumimi i tepërt i karbohidrateve të patretshme, thithja e të cilave është e kufizuar si, për shembull, laktoza, e cila gjendet kryesisht te qumështi dhe nënproduktet e tij, por edhe fruktoza që gjendet më së shumti te frutat.
 • Konsumi i tepërt i ushqimeve të pasura me fibra si arrorët e ndryshëm, bishtajoret dhe në përgjithësi zarzavatet.

Disa nga shkaqet patologjike ose të perceptuara si patologjike të prodhimit të gazrave në stomak dhe në zorrë mund të jenë:

 • Fryrja akute e menjëhershme (ileusi mekanik ose paralitik).
 • Çrregullimet neurotike të sjelljes, stresi, gjendjet anksioze, tharja e gjuhës, trakeostomia.
 • Deficiti i laktozës, i cili bën që laktoza e patretur të hyjë në zorrë dhe të çojë në formimin e hidrogjenit (H2), dioksidit të karbonit (CO2) dhe acidit laktik. Në disa raste mund të çojë edhe në diarre.
 • Tubat ushqyes te persona të sëmurë rëndë.
 • Pamjaftueshmëria e enzimave pankreatike për shkak të acideve yndyrore të avullueshme.
 • Sindromi i zorrës së shkurtër.
 • Infeksioni nga lamblia intenstinale.
 • Mosthithja e dioksidit të karbonit (CO2) dhe pakësimi i konsumimit të hidrogjenit (H2) nga flora bakteriale, tek të sëmurët me cirrozë të mëlçisë, me insufiçencë kardiake dhe nga trajtimi me antibiotikë.
 • Çrregullimet e lëvizjes së tubit tretës, si sindromi i zorrës së irrituar.
 • Çrregullimet hormonale si hipertiroidizmi.
 • Çrregullime të rralla, si cistet aerike në zorrë, të cilat përmbajnë hidrogjen (H2).

Diagnoza:

 • Vizitë gastro-hepatologjike.
 • Gastroskopi.
 • Kolonoskopi.
 • Biopsi (sipas indikacionit).
 • Ekografi abdominale.
 • Analiza Laboratorike:
  • Gjak komplet.
  • Bilirubinë direkte, bilirubinë totale.
  • SGOT, SGPT, ALP, GGT.
  • PCR.
  • LDH.
  • Fibrinogjen.
  • Albuminemi.
  • Amilazemi, amilazuri.
  • Ft3, Ft4, TSH.
  • Feçe parazit, feçe kandida, feçe për yndyrna.
 • Të tjera:
  • Konsultë te psikiatri (nëse mjeku gastro-hepatolog e gjykon të nevojshme).

Parandalimi:

Konsulta me mjekun gastro-hepatolog është hapi i parë dhe më i rëndësishmi që duhet të ndërmerret për të mësuar sa më shpejt shkaqet e Meteorizmit, por edhe për të marrë në kohë trajtimin e duhur, me qëllim që të shmangen komplikacionet e mëtejshme.

Dieta e rregullt dhe e balancuar ushqimore si dhe mënyra aktive e të jetuarit janë gjithmonë shumë të rëndësishme për të pasur një trakt gastrointestinal të shëndetshëm dhe një jetë cilësore.KUJDES! Teksti në këtë faqe është shkurtuar dhe thjeshtësuar për t'u bërë më i kuptueshem nga pacienti mesatar. Ai ka si qëllim informimin e publikut dhe nuk duhet në asnjë mënyrë të zëvendësojë konsultat mjekësore të specializuara.