ZORRA E HOLLË

09/08/2017

Sëmundja e Celiakisë është një sëmundje imunologjike e lidhur me Glutenin (proteinë e cila gjëndet në drithëra), e cila prek disa organe. Ajo konsiston në mos-zbërthimin e plotë të proteinës së grurit nga enzimat përkatëse. Shkaku kryesor i kësaj sëmundje është intoleranca ndaj Gliadinës në persona me predispozitë gjenetike të caktuar (lidhja me HLA-DQ2 dhe HLA-DQ8). Gliadina është fraksion i tretshëm në alkool i Glutenit.

09/08/2017

Malabsorbimi është keqthithja e produkteve të tretura ushqimore nga zorra. Malabsorbimi mund të vijë:

  • Për shkaqe funksionale. Në rastet kur nuk ka një sëmundje të zorrës.
  • Për shkak të komponentit nervor, si stresi, i cili luan rol vendimtar në përthithjen e ushqimit.
  • Për shkak të transportit jo të mirë të pjesëzave ushqimore (proteina, sheqerna, yndyrna) nga ana e disa elementëve të quajtura enzima transporti. Këto enzima ndodhen në mukozën e zorrës së hollë.

09/08/2017

Me diarre përkufizohen rastet kur:

  • Shpeshtësia e jashtëqitjes është 3 ose më shumë herë në ditë
  • Fortësia e feçes është e butë ose e ujshme
  • Pesha e jashtëqitjes është e shtuar ( > 200 gr/ditë).

error: Content is protected !!