Pyetjet më të shpeshta

1. Herë pas here kam dhimbje të forta barku, të cilat pas 1 ose 2 ditësh zhduken dhe gjatë javës rifillojnë përsëri. A duhet të vizitohem tek një mjek?

Dhimbja e fortë e barkut është jo thjesht një shqetësim i madh i të sëmurit por dhe një dilemë e madhe e mjekut. Kjo ndodh pasi shkaqet e kësaj dhimbje mund të jenë të shumta dhe të ndryshme. Për të diferencuar një dhimbje e cila shkaktohet nga një sëmundje kalimtare nga një dhimbje e cila shkaktohet nga një sëmundje që kërkon një diagnozë dhe një trajtim specifik duhen kryer disa ekzaminime klinike dhe instrumentale. E para, në këtë rast, është gjithmonë konsulta me mjekun Gastro-Hepatolog, i cili bazuar në të dhënat klinike do të përgatisë dhe planin e ekzaminimeve përkatës. Ky plan do të shërbejë për të përcaktuar diagnozën e saktë dhe si rrjedhim planin e trajtimit.

2. Kam dëgjuar që kolonoskopia mund të jetë shumë e dhimbshme. Çfarë mund të bëhet kundër dhimbjes?
3. Unë kam shpesh fryrje barku dhe gazra. Nuk e kam të qartë nga se mund të vijnë? Çfarë mund të bëhët kundër kësaj ndjesie të pakëndshme?
4. Duhet të trajtohet në çdo rast majasëlli (hemorroidet)?
5. Çfarë mund të bëj kundër urthit?
6. Mund të jetë kapsllëku arsyeja që unë pavarësisht se ha pak, shtoj gjithmonë e më shumë në peshë?
7. Unë kam frikë dhe ankth nga Gastroskopia sepse më vjen vazhdimisht për të vjellë nga provokimi më i vogël në gojë (qoftë dhe kur laj dhëmbët) dhe më duket sikur gjatë ekzaminimit do mbytëm. Si mund të më ndihmoni?
8. A duhet ta kryej Kolonoskopinë edhe pse nuk kam asnjë ankesë?