Malabsorbimi primar

09/08/2017

Malabsorbimi është keqthithja e produkteve të tretura ushqimore nga zorra. Malabsorbimi mund të vijë:

 • Për shkaqe funksionale. Në rastet kur nuk ka një sëmundje të zorrës.
 • Për shkak të komponentit nervor, si stresi, i cili luan rol vendimtar në përthithjen e ushqimit.
 • Për shkak të transportit jo të mirë të pjesëzave ushqimore (proteina, sheqerna, yndyrna) nga ana e disa elementëve të quajtura enzima transporti. Këto enzima ndodhen në mukozën e zorrës së hollë.

Termi Malabsorbim Primar i referohet sëmundjeve të zorrës së hollë. Të tilla si:

 • Intoleranca nga Gluteni apo Fruktoza.
 • Mungesa e Laktozës ose e thënë ndryshe intoleranca nga qumështi.
 • Infeksionet e ndryshme parazitare.
 • Morbus Crohn.
 • Enteriti nga Radioterapia (dëmtimi i Zorrës nga Radiacioni, kryesisht i Zorrës së Hollë).

Ankesat:

 • Diarre kronike.
 • Fryrje barku.
 • Rënie në peshë.
 • Dobësi e përgjithshme trupore.
 • Anemi e pashpjegueshme.

Diagnoza:

 • Vizite Gastro-Hepatologjike.
 • Gastroskopi me Biopsi në zorrën e hollë.
 • Kolonoskopi me Biopsi.
 • Ekografi Abdominale.
 • Analiza laboratorike:
  • Funksioni hepatik: Bilirubinë Direkte, Bilirubinë Totale, SGOT, SGPT, ALP, CRP, LDH, GGT, Fibrinogjen.
  • Hormonet e Tiroides: TSH, fT3, fT4
  • Anti Transglutaminaza Indore IgA
  • Feçe Kandida, Koprokulturë, Feçe Parazit, Antigen Fekal për Helikobakter Pilori, Feçe Gjak Okult.
  • Feçe për yndyrna, Feçe për leukocite, Feçe për fibra elastike dhe muskulare.
 • Skaner CT Abdominal me kontrast.
 • Rezonanca Abdominale me Kontrast (RMI).
 • Endoskopia retrograde e rrugëve të tëmthit dhe të pankreasit (ERCP)
 • Kapsulendoskopia (marrja e pamjeve të zorrës së holle nga një kapsul që është kamer, e cila gëlltitet dhe filmon).
 • Pasazh i zorrës së hollë dhe asaj të trashë me lëndë kontrasti të marrë nga goja.

Trajtimi:

 • Në disa raste vetë pacienti është në gjëndje të përcaktojë ushqimin që i shkakton diarre dhe rrjedhimisht duhet ta shmang konsumin e tij. Disa shëmbuj mund të jenë:
  • Qumështi – mund të konsumohet qumësht pa laktozë.
  • Gluteni – mund të konsumohen produkte pa Gluten (buka, makarona, pizza, birra etj).
 • Në varësi të origjinës së sëmundjes vendoset dhe terapia. Mjeku është i autorizuar të vendosë nëse mjekimi kërkon marrjen e suplementeve shtesë. Të tilla si:
  • Enzima të pankreasit.
  • Antibiotikë.
  • Kortizonikë.
  • Ndërhyrje kirurgjikale.
 • Konsultimi me mjekun për çdo medikament tjetër që mund të përdorë.

Parandalimi:

Këshillat e mëposhtme mund të ndihmojnë për të parandaluar çrregullimet e ndryshme në jashtëqitje, duke përfshirë këtu edhe Diarrenë.

 • Evidentimi dhe eliminimi nga dieta i produkteve ushqimore ose i rrethanave që e çojnë në një jashtëqitje Diarreike.
 • Konsumimi i një diete të ekuilibruar ku përfshihen proteinat, karbohidratet dhe yndyrnat.
 • Evitim i stresit, sa të jetë e mundur.
 • Evitimi i marrjes pa kriter të medikamenteve për konstipacionin, pasi ato mund të çojnë në një Diarre të pa kontrolluar.
 • Konsulta me mjekun në rastet kur Diarrea vazhdon mbi tre javë.