Author: admin-kajo

09/08/2017

Sëmundja e Wilson është një sëmundje e cila vjen si pasojë e mbingarkesës së organizmit me bakër, pasojë e një mutacioni (devijimi) të genit që është përgjegjës për metabolizmin e bakrit në organizëm. Në vëndet perëndimore kjo sëmundje prek afërsisht 1 në 30 000 njerëz.

09/08/2017

Gurët e tëmthit evidentohen lehtësisht nëpërmjet ekzaminimit Ekografik Abdominal. Në vëndet e zhvilluara gurët e tëmthit gjënden nga 5% deri në 15% të popullsisë me një shpeshtësi më të lartë tek gjinia femërore.

09/08/2017

Sëmundja e Celiakisë është një sëmundje imunologjike e lidhur me Glutenin (proteinë e cila gjëndet në drithëra), e cila prek disa organe. Ajo konsiston në mos-zbërthimin e plotë të proteinës së grurit nga enzimat përkatëse. Shkaku kryesor i kësaj sëmundje është intoleranca ndaj Gliadinës në persona me predispozitë gjenetike të caktuar (lidhja me HLA-DQ2 dhe HLA-DQ8). Gliadina është fraksion i tretshëm në alkool i Glutenit.

09/08/2017

Polipet janë fryrje ose ngritje të mukozës të cilat zhvillohen në hapësirën e organeve kavitare të traktit tretës (Ezofag, Stomak, Zorrë e hollë, Zorrë e Trashë, Tëmth). Në disa raste polipet shfaqen edhe në formë të sheshtë dhe quhen sesile. Polipet gastrointestinale, veçanërisht ato të stomakut dhe zorrës së trashë, janë më të shpeshtë krahasuar me llojet e tjera të polipeve të traktit tretës. Gjithashtu, ato kanë shumë karakteristika të përbashkëta midis tyre.

09/08/2017

Pankreasi është një organ gjëndor i tubit tretës që prodhon:

 • Enzima të cilat derdhen në zorrë dhe duoden.
 • Hormone të cilat derdhen në gjak.

09/08/2017

Malabsorbimi është keqthithja e produkteve të tretura ushqimore nga zorra. Malabsorbimi mund të vijë:

 • Për shkaqe funksionale. Në rastet kur nuk ka një sëmundje të zorrës.
 • Për shkak të komponentit nervor, si stresi, i cili luan rol vendimtar në përthithjen e ushqimit.
 • Për shkak të transportit jo të mirë të pjesëzave ushqimore (proteina, sheqerna, yndyrna) nga ana e disa elementëve të quajtura enzima transporti. Këto enzima ndodhen në mukozën e zorrës së hollë.

09/08/2017

Konstipacion mund të jetë:

 • Shpeshtësia e jashtëqitjes më pak se 3 herë në javë.
 • Kur jashtëqitja kryhet me vështirësi.
 • Kur jashtëqitja është në trajtë të fortë.
 • Kur ndjesia e mos zbrasjes së plotë të zorrës së trashë vazhdon edhe pas defekimit.
 • Kur përjetohet ndjesia e bllokimit të vrimës së jashtëqitjes.

09/08/2017

Kondilomat janë formacione si kokrriza shumë të vogla të ngritura mbi lëkurë që në shumicën e rasteve gjënden në organet gjenitale. Shkaqet kryesore përfshijnë viruset të cilat transmetohen shpesh me rrugë seksuale.

09/08/2017
kanceri i zorres se trashe

Kanceri i Zorrës së Trashë, zhvillohet në Zorrën e Trashë dhe në Rektum (10-15cm e fundit të tubit tretës).

 • Kanceri është një term që përdoret për të treguar një rritje indore si pasojë e një devijimi, degjenerimi patologjik që devijon nga rritja normale qelizore. Karakteristikë e qelizës kanceroze është ndryshimi i strukturës qelizore, aftësia e saj për t’u përhapur në indet fqinje dhe aftësia për tu shpërndarë në organet periferike.
 • Sipas shpeshtësisë së incidencës në njerëz, Kanceri i Zorrës së Trashë, zë vendin e dytë në Europë dhe të tretin në Botë. Ai prek çdo moshë dhe çdo segment të Zorrës së Trashë.
 • Në 60% të rasteve ky Kancer prek 40cm e fundit të Zorrës së Trashë.

09/08/2017

Kanceri i pankreasit renditet i treti për nga shpeshtësia e tumoreve malinje të tubit tretës, pas kancerit te zorrës së trashë dhe atij të stomakut. Faktorë rreziku që mund të rrisin probabilitetin për t’u prekur nga kjo lloj sëmundje janë:

error: Content is protected !!